Kuchnia syczuańska.

mar 10, 2018 przez

Kuchnia syczuańska.

Po Chinach możemy podróżować lokalnymi samolotami (szczególnie do tych mniejszych lotnisk, które nie są obsługiwane przez europejskich przewoźników), taksówkami, busami lub pociągami. Możemy również wynająć osobistego przewoźnika, co szczególnie sprawdza się przy intensywnym zwiedzaniu regionu. Dzięki temu nie ominą nas nie tylko największe atrakcje, o których przeczytamy w przewodnikach, ale także niszowe, piękne miejsca, które prawdopodobnie ominęlibyśmy bez pomocy lokalnych mieszkańców.

 

Syczuańskie smaki

 

Kuchnia chińska kojarzy nam się przede wszystkim z ostrymi, intensywnymi smakami, doskonale dobranymi przyprawami, kurczakiem i ryżem. Jednak to ogromne państwo jest wyjątkowo zróżnicowane pod względem kuchni. To właśnie kuchnia syczuańska jest najbardziej powszechna wśród europejskich restauracji.

Kuchnia syczuańska – podstawowe dania

Syczuańskie potrawy są niezwykle intensywne i pikantne – wbrew pozorom wynika to z bardzo ciepłego i wilgotnego klimatu. Ostre przyprawy regulują temperaturę w ciele człowieka oraz pozwalają na zachowanie odpowiedniej gospodarki wodnej, przez co paradoksalnie lepiej znosimy wilgotny klimat regionu. Kuchnia syczuańska to przede wszystkim wymieszanie ostrych smaków przypraw ze słodkim smakiem mięs oraz kwaśnym smakiem owoców i warzyw. Powszechnie stosuje się nie tylko ryż, ale również cienki makaron. Znajdziemy tutaj przede wszystkim duszone mięsa i warzywa, tradycyjne gulasze i zupy. Dodatkowo Syczuan słynie ze swojej kuchni ulicznej (tzw. street food), gdzie znajdziemy przekąski smażone na głębokim oleju lub smażone na sucho, co nadaje potrawom wyjątkowy smak.